Sadnice Aronije

Aronija ili Sibirska borovnica – ovaj drugi naziv je dobila po tome što nam stiže iz Sibira, I veoma dobro podnosi niske temperature, čak do -45˚C. To je bobičasto voće tamno plave boje koje u poslednje vreme postaje sve popularnije i kod nas, i to ne bez razloga. Plodovi aronije su najveći antioksidansi. Plod aronije je malo oporijeg ukusa nego borovnica.

Aronija je žbunasta biljka. Može se razmnožavati na više načina: korišćenjem mladica, semena, kalemljenjem. Najuspešniji način je svakako korišćenje mladica. Mladice se uzimaju iz postojećih grmova koji radjaju, i gaje u rasadnku još jednu do dve godine, i postaju spremne da se zasade na otvorenom. Aronija voli zemljište bogato mineralima kalcijum, gvoždje, magnezijum. Ako je zemljište posnije, listovi biljke žute i opadaju. Aroniju ne zahteva previše hemijskog tretiranja.

Plodovi i lišće aronije se podjednako koriste za lekovite svrhe. List se suši i pakuje kao čaj. Od plodova se prave sokovi, sirupi, osvežavajuća pića (ne)alkoholna. Plodovi dobro podnose transport i skladištenje.

Aronija Melanocarpa (Sibirska borovnica) Sadnice aronija melanocarpa Naziv Sibirska borovnica je dobila po velikoj izdržvljivosti na niske... Opširnije...
Aronija Nero Sadnice aronija nero Aronija Nero je žbunasta biljka Prinos se kreće i do 20kg po biljci posle... Opširnije...